25 Eylül 2009 Cuma

Angela'nın Külleri-Frank McCourt


Angela'nın Külleri Frank McCourtEPSİLON YAYINLARI / Bestseller Dizisi
'Geriye bakıp çocukluğumu anımsadığımda, nasıl hayatta kalabildiğime hâlâ şaşarım. Kötü bir çocukluktu; mutlu bir çocukluğun pek kayda değer yanı yoktur zaten, Sadece mutsuz bir çocukluk geçirmiş olmak da mutsuz bir İrlandalı çocuk olmak kadar kötü değildir. Bundan da kötüsü, mutsuz bir İrlandalı Katolik çocuk olmaktır.'Ekonomik kriz sırasında, Amerika'ya yeni gelmiş bir göçmen ailesinin çocuğu olarak, Brooklyn'de dünyaya gelen ve İrlanda'nın Limerick kentindeki yoksul mahallelerde büyüyen Frank McCourt'un anıları böyle başlıyor. Frank'in babası Malachy, genellikle çalışmadığı, çalıştığı zamanlar da aldığı parayı içkiye yatırdığı için, annesi Angela'nın çocuklarını bakıp besleyecek parası yoktur. Ancak aynı Malachy, sorumsuz ve garip bir adam olmasına karşın, Frank'in hikâye yazma yeteneğini ortaya çıkaracaktır. Frank, babasının, İrlanda'yı kurtaran Cuchulain hakkında anlattığı hikâyelerle, annesine bebekler getiren, Yedinci Basamaktaki Meleğin hikâyesiyle beslenerek büyür.Belki de Frank'in hayatta kalmasının nedenidir bu hikâye. Frank, paçavralar giyerek Noel yemeği için domuz başı dilenerek, ateş yakmak için sokak kenarlarından kömür toplayarak, yoksulluğa, açlığa ve akrabalarıyla komşularının umursamaz zalimliğine katlanır. Katlandığı gibi, hikâyesini, yaşama sevinciyle dolu, olağanüstü bağışlayıcı ve etkili bir dille anlatmak için sağ kalır.

Angela'nın Külleri 2 / Umuda Doğru
Frank McCourtEPSİLON YAYINLARI / Bestseller Dizis

Umuda Doğru yukarıdaki kitabın devamı; Frankie'nin yoksul bir göçmenden pırıl pırıl bir öğretmene ve mükemmel bir yazara dönüştüğü Amerika serüvenini anlatıyor.Frank, büyük çabalardan sonra on dokuz yaşında. New York'a gelmeyi başarır. Gemide tanıştığı bir papaz ona Biltmore Oteli'nde bir iş bulur. Otelde çalışırken, bu 'sınıfsız' ülkedeki çarpıcı sınıflandırmayla tanışacaktır.Askere alınıp Almanya'ya gönderilir. Orduda köpekleri eğitmeyi ve daktilo kullanmayı öğrenir. 1953'te Amerika'ya döndüğünde doklarda çalışmaya başlar. Amerika, Frankie'nin karnını doyurmuştur; ama yüreği hâlâ hoşnut değildir. Çevresindeki tüm göçmenler, ülkelerindekine benzer yaşam biçimlerini benimser ve ısrarla başka bir şeyin imkânsız olduğunu söylerken, onun hayallerinde okuyup eğitim görmek, Amerika'da Amerikalılar gibi yaşamak vardır. On dört yaşında okulu bıraktığı halde, kendini, New York Üniversitesi'ne kabul ettirmeyi başarır. Orada, uzun bacaklı, sarışın, su katılmadık bir Yankee'ye âşık olur ve hayallerini gerçeğe çevirmeye çalışır. Ancak dünyadaki yerini, öğretmenliğe -ve yazmaya- başladıktan sonra bulacaktır.Umuda Doğru, Frank McCourt'un Amerika'da yaşadıklarını, olağanüstü insancıl bir mizaha sararak büyüleyici bir dille anlattığı bir öykü.

*** Benim bıkmadan usanmadan çevremdeki herkese tavsiye ettiğim kitaplardan. Birinci kitap kesinlikle okunmalı. İkincisi de güzel ama ilki çok başka. Lütfen okuyun bana hak vereceksiniz.

7 yorum:

  1. CANIM SIKILDIKÇA HALA AÇAR OKURUM BETERİN BETERİ VAR DERS OLSUN DİYE

    YanıtlaSil
  2. Hello
    thanks for visit me
    have a good day
    Kisses
    Ana

    YanıtlaSil
  3. İbret alınacak hayat hikayelerinden biri sanırım.
    Listeme ekledim:))

    YanıtlaSil
  4. beni çok etkileyen kitaplardan biri rejimde neymiş demiştim bir solukta okudum farelere elleşmediler diye sevindim agladım .2.ci kitabıda alıcam

    YanıtlaSil
  5. filmini izledim. Kitabi daha fena diyorlar. Firsat bulursam alıp okuyacagim.

    YanıtlaSil
  6. okuduğum kitapları çok çabuk unuturum, bazıları hariç... angelanın külleri ilk kitap bunlardan biri:) ikisini de okudum ama ilk kitaptan acayip etkilenmiştim..

    YanıtlaSil
  7. ben de çok bayılarak okumuştum.hele çocukluğunun geçtiği ilk kitap nefisti.nasıl hayatta kalmışlar bilmem.internette filminide bulup izledim.

    YanıtlaSil

GÖZLERİNİ AÇTIYSAN YENİ GÜNE, GÜLÜMSE :)

INSTAGRAM bybucanni

 

KAÇ KİŞİ ONLINE