24 Ağustos 2009 Pazartesi

Bursa-Mudanya

Bursa'da yaşamak gerçekten çok güzel, benim için tek eksik yakınımda deniz olmaması. Benim gibi denize aşık birisi için sabah sahilde yürüyememek, dalga seslerini dinleyip ruhumu serinletememek büyük eksiklik. Ama yinede Bursa'da yaşamayı seviyorum. Aslında denizimizde var ama en yakını merkeze yarım saat uzaklıkta. Her kafamız estiğinde gidemesekte haftasonu deniz özlemimizi Mudanya'da gideriyoruz.

Mudanya Bursa'ya bağlı şirinmi şirin bir sahil kentidir. Tarihte Mudanya Mütarekesi sebebi ile mutlaka adını duymuşsunuzdur.

Yazın son demlerini yaşarken, tatil faslınıda kapamışken bizim için bulunmaz nimettir :) İşte bu fotoğraflarda yazın son demlerinden.

Deniz kokusunu şöyle derinden içine çekmek gibisi varmı...

Şirinmi şirin Mudanya evleri. Eski evleri yıkmak yasak sadece restore edilebilir.
Bursa Belediyesi bu anlamda oldukça güzel işler çıkardı. Eski hanlar, hamamlar, surlar sürekli restore edilip halkın hizmetine sunuluyor. Bursa tarih kokuyor. İşte o yüzdende seviyorum ya...


Şu hayatta en çok istediğim şey müstakil, bahçeli bir evim olması. Şu çiçeklerin güzelliğine baksanıza. Benim de çiçeklerim olsun hatta onları konserve kutularına ekeyim :)) Çitlerimi çiçekli böcekli boyayayım. Sarı lastik çizmelerim, birde hasır şapkam olsun. Ayy çok mu şey istiyorum. Allahım lütfen olsun :))

Son olarak ciddi bir şeyle bitireyim. Mudanya'dan bahsetmişken mütarekenin imzalandığı yalıyıda görmenizi isterim. Mudanya belediyesinin sitesinden aldığım bilgilerle...
Bu gördüğünüz yalı Mudanya Mütareke Evi Müzesi olarak hizmet vermektedir(mütarekenin imzalandığı yalı)


Mudanya'da Kordonboyunun (İnönü Bulvarı) sonunda, Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı ahşap yalı yer alır. 19. yüzyıl sonlarının mimari yapısını taşıyan bu tarihi binanın ilk sahibi Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanov'dur. Daha sonra Mudanyalı işadamı Hayri İpar'ın satın aldığı bina onarılarak, 1937 yılında müze haline getirilmiştir.

Bu tarihi yalı, 3-11 Ekim 1922 tarihlerinde, Kurtuluş Savaşı'nı zaferle bitiren tarihi anlaşmaya katılan tarafların hareretli görüşmelerine sahne olmuştur. 11 Ekim sabahı, Yunanistan'la savaşa son veren anlaşma imzalanınca Trakya, İstanbul ve Boğazlar işgalden kurtarılmıştır. Mudanya Mütarekesi, Türk Devleti'nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belgedir.

Sevgiyle...

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben artık İstanbulda yaşayan ama ailesi Mudanyada ikamet ettiğinden her fırsatta o tarafa kaçan biri olarak yazını çok beğendim :) 2 gün sonra orada olacağım, annemi babamı ve daha büyüklerimi görüp özlem gidereceğim, bir de Bursanın altını üstüne getirmek istiyorum ama hiç fırsatım yok ki 3 günlük bayram tatilinde :( çok özledim Bursayı...

    YanıtlaSil
  2. Demetciğim inşallah gezmeye de fırsat bulursun. Seviyorum Bursayı belliki sende seviyorsun :) sevgiler...

    YanıtlaSil

GÖZLERİNİ AÇTIYSAN YENİ GÜNE, GÜLÜMSE :)

INSTAGRAM bybucanni

 

KAÇ KİŞİ ONLINE