8 Şubat 2010 Pazartesi

Mor - İnci Aral


Biliyorsunuz ben kütüphane okuyucusuyum. Arada çok beğendiğim kitapları satın alırım ama çok okuduğum için çoğunlukla kütüphaneyi tercih ederim. İllada güncel kitapları okumalıyım diye bir takıntım yoktur. Genelde kitaplarımı hayal kırıklığına uğramamak adına tavsiye üzerine seçerim.
Kütüphane de aradığım kitapları bulamayınca tesadüfen seçtim Mor'u. İnci Aral'ı çok duyup hiç okumamıştım. Denemek istedim ve gerçekten beğendim.
24 saatlik zaman diliminde geçmesine rağmen romanın kurgusu çok güzel, konu bütünlüğü sağlanmış. Karakterler tek tek ele alınmış, özellikle yazarın kişilik analizini beğendim. Sürükleyici bir roman.
Ayrıca inci Aral Mor romanı ile Orhan Kemal roman ödülünü kazanmış.
***
Arka Kapak
Mor, küçük bir Ege kasabasında yaşayan dört çocuklu bir çiftçi ailesinin yıllara yayılmış trajik hikâyesini sürükleyici bir aşk ve entrika çerçevesinde günümüze taşıyarak yirmi dört saatlik bir zaman diliminde anlatan bir roman. '68 kuşağından, sistemin bir parçası haline gelmiş işadamı ve turizmci İlhan Sacit, kızı yaşındaki Renginur'a tutulup ondan bir de çocuk sahibi olunca karısını yıkmış, hırslı baldızının kinini bilemiştir. İlhan'ın kardeşi öğretim üyesi, hâlâ solcu ama kafası karışık Armağan, ağabeyinin tersine kapalı, kendini ağıra satan bir erkektir ve iletişim sorunları yüzünden evliliği bitmek üzeredir. Kızkardeş Gülcan'sa ailedeki ölüm ve intiharlardan sonra iyice umutsuz ve tükenmiş durumda alkole sığınmıştır. Aile çevresi, İlhan Sacit'in otelinde, evlilik dışı doğmuş çocuğunun birinci yaş günü dolayısıyla biraraya gelirler. Gece güzel başlayacak ama günün ilk saatlerinde beklenmedik bir cinayetle sona erecektir. İnci Aral, Mor'da ağırlıklı olarak insanların yaşadığı büyük yalnızlığı, evliliği işliyor ve kadınlara erkeklerin gözüyle bakmayı, erkek dünyasının gizlerini aralamayı başarıyor. Yeni Yalan Zamanlar üçlemesinin ikinci kitabı olan roman aynı zamanda Türkiye'nin tarımdan sanayiye geçiş sürecinde insanımızın savruluş ve dağılmalarının ipuçlarını saklıyor ve konu aldığı kişiler üzerinden 1940'lardan 2000'lere Türkiye'nin toplumsal panoramasını çiziyor.
***
Sevgiler...

13 yorum:

  1. ayyy hızına yetişemiorum az önce haftasonu keyfini okuodum şimdi hoop kitap geldi:)

    YanıtlaSil
  2. Buccani'ciğim, Malzeme, kağıt şeritler. Quilling tekniği imiş bu. Şeritleri kağıtvs. den aldım. Verniği de yiyince sapasağlam oluyorlar.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. İnci Aral'ı bende hiç okumadım , merak ettim şimdi

    YanıtlaSil
  4. İnci Aralı ben de duydum,ama hiç bir romanını okumadım..yaşanmış,
    yada gerçek yaşamdan alınıp kurgulanmış hikayeleri severim..
    sevgiler..mutlu haftalar..

    YanıtlaSil
  5. Hmm güzel bir romana benziyor. Ben de senin gibiyim tatlım. Tavsiye üzerine okurum ve çok sevdiğim kitapları mutlaka kütüphanemde tekrar okunacakları gün için saklarım. Sanırım bu da onlardan biri olacak :) teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. hala kütüphane okuyucularının var olması çok heyecan verici gerçekten. ben ortaokul ve lisedeyken sürekli kütüphanede olurdum. ama yıllar var gitmiyorum tabii. bu arada öneri için teşekkürler canım ;)

    YanıtlaSil
  7. canım seninde benim gibi güncellik takıntın yok:))
    ilk çıktığında kitaplar çok fiyatlı olduğu için 1-2 sene sonra okurum nasıl olsa düşecek, hoşuma giden bulduğum her şeyi alırım sonra okurum, yeni kitabın hayırlı olsun iyi günlere oku:))
    sevgileeer...

    YanıtlaSil
  8. ben de kitap okurum ve inci aral'dan uzak dururum , belki senin bu tavsiyenle deneyebilirim bir Egeli olarak :)

    YanıtlaSil
  9. dokumanın esas yeri bursa diye bilirim ben:))az evvel berna moranın türk romanına eleştirel bakışını okuyordum:)tavsiye ederim.hep roman hep roman nereye kadar:))hıh bu arad derslerinde bol başarılar.

    YanıtlaSil
  10. Tesadüfe bakarmısın canım bugün kurs hocam tavsiye etti bize harika bir kitap okuyun diye ilk fırsatta okucam dicem yalan olucak çünkü bu aralar okumuyorum tembell ben tembel ben helal arkadaşım sana ne güzel okuyormuşsun.Bende okumak istesemde adapte olamıyorum offff

    YanıtlaSil
  11. TÛBA şekercim oluya işte bazen öyle gazımı alamıyom :)

    nedukcuğum sağol. çok güzel iş çokarmışsın valla bayıldım.

    YETENEK-SİZİN canım okumaktan zarar gelmez.

    noyumberry canım benim öpüyorum seni

    Yeşimciğim okuduktan sonra senin de yorumlarını alırız.

    Antigone Canım kitap okuyan herkese kütüphaneleri tavsiye ediyorum.

    serrpil sağol canım.

    CherrybLossomgirL- canım inci aral dan uzak durma sebebini merak ettim. hiç okumadıtsan bi dene bence bende ilk kez okudum.

    Leyya-craftmania canım benim tavsiyene uyucam ilk fırsatta okuyacağım kitabı , iyi dileklerin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. karabidikim canımcım benim kitabım hep çantamda dır. otobüste okurum, birini beklerken okurum. Bankada sıra beklerken okurum. Öyle öyle biter kitaplar :) bence sürekli yanında taşırsan okursun diye düşünüyorum. Ayrıca kurs hocanın sesine kulak ver :)

    YanıtlaSil
  13. bu kitap aslında üçlemenin teki...sarı yeşil ve mor isimli üçleme ben kitapların üçünü de almama rağmen daha okumaya başlayabilmiş diilim inşallah en kısa zamanda:)

    YanıtlaSil

GÖZLERİNİ AÇTIYSAN YENİ GÜNE, GÜLÜMSE :)

INSTAGRAM bybucanni

 

KAÇ KİŞİ ONLINE